Tradiții și obiceiuri de Bobotează în Vicovu de Sus
Boboteaza este o sărbătoare marcată în calendarul ortodox și reprezintă ziua în care Isus Hristos a fost botezat, dar și finalul ciclului celor 14 zile de înnoire a timpului, zile care aparțin sărbătorilor de iarnă.
În această zi, pe 6 ianuarie mai exact, în Vicovu de Sus, Siret, Sucevița, Solca, Ostra, Pîrteștii de Jos, Solca, Broșteni, se păstrează o serie de tradiții deosebite. Apa este sfințită prin slujba Iordanului, un ritual creștin căruia i se adaugă practici de alungare a spiritelor rele prin stropirea persoanelor cu aghiasmă, prin stropirea copiilor, animalelor, gospodăriilor, pomilor, dar și prin focuri ritualice și producerea de zgomot mare: împușcături, tobe.
De Bobotează, în aceste sate, preoții umblă pe ulițe, pe la casele oamenilor cu crucea și aghiasma, însoțiți de cete de copii care cântă Chiraleisa (un cântec magic). Ca să primească preotul, gospodinele prepară mâncăruri ritualice cum ar fi grâu pisat și fiert, îndulcit cu miere, prune afumate și fierte sau sarmale cu crupe.